Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


„Dobermann getto”

 

Kép

 


 

Scherer Károly neves kutyaszánhajtó versenyző  bejelentése alapján a MÁTSZ képviseletében mentünk Árkosi Józseffel a XVIII. kerületbe, ahonnan dobermannok borzasztó tartásáról számoltak be.

2006. május 11-én 11 órakor érkeztünk a területhez, ahol egy vékony „csibehálóval” körbekerített területen egy rét közepén a tűző napon kutyák szaladgáltak, illetve szűk, többemeletes ketrecekbe mozdulatlanságra ítélve voltak bezárva. Egymást levizelve, egy ketrec még vastag kék fóliával letakarva, ivóvíz nélkül.

Megérkezésünkkor kiderült, hogy lakossági bejelentésre az illetékes helyi jegyzői hivatalból, rendőri kísérettel érkeztek már délelőtt szemlére, azonban a körülményeket nem tartották állatkínzásnak, hiszen a kutyák jól tápláltak voltak. A tulajdonost felszólították a kutyák elszállítására, és az ügyet lezártnak tekintették.

Az állatkínzásnak sokféle „fajtája” van, Sopronban az éhezés, szomjúság, és a megfelelő körülmények hiánya tette a tulajdonost állatkínzóvá.

De állatkínzásnak számít az is, ha egy kutya étlen, szomjan a tűző napon egy szűk, többemeletes ketrecben vastag nejlon fóliával letakarva tengetik napjaikat.

Az, hogy mi számít állatkínzásnak, sem a rendőrök, sem az önkormányzat – mivel nem szakemberek- nem állapíthatják meg, ez a hivatásos állatvédelmi főfelügyelő dolga.

Elsőként az FVM állatvédelmi főfelügyeletét, Dr. Pallós Lászlót kerestük, aki azonnal a helyszínre küldte az Budapesti állatvédelmi felügyelőt, aki három oldalas jegyzőkönyvben számolt be arról, szerinte milyen módon vannak kínozva az állatok. A rendőrség hivatalos feljelentés hiányában nem kívánt intézkedni. Ahogy álltunk, néztük a kutyákat a vastag védőfólia alatt, arra gondoltunk, itt azonnal kell tenni valamit, hiszen ezek az állatok ha holnap meleg lesz, ott fognak elpusztulni. Így elindultunk a XVIII. kerületi rendőrfőkapitányságra ahol ismeretlen tettes ellen megtettük a feljelentést.

A rendőrfőkapitány azonnali intézkedésének köszönhetően, rövidesen több rendőrautóval a helyszínre érkeztek. A kutyák gazdája időközben visszaérkezett a területre (közben a vemhes kutyákat elvitte a területről), és mindannyiunk rémületére az őrző-védő kutyáit szabadon akarta engedni, így a rendőrség bilincsbe verve vitte el a helyszínről. Ekkor érkezett a helyszínre a tűzoltóság is, a világítás megoldásában, hiszen a kutyák a szűk ketrecekben nemcsak nehezen elérhetőek voltak, hanem rendkívül vadak, és az emberre veszélyesek.

Dr. Magyar Zoltán állatorvos és a Szent Ferenc állatotthon vezetője, munkatársai segítségével a kutyák befogásra kerültek, és állatmenhelyekre, illetve a Fővárosi Ebrendészeti Telepre kerültek. 

Elvileg ennyi lenne a sztori, az állatokat szinte egy nap alatt meglehetne menteni a szenvedéstől.

Azonban olyan problémák kezdenek felmerülni, amik eddig nem, hiszen ilyen „akciók” az állatok érdekében nemrég történnek nyilvánosságot is bevonva. A pobléma az, hogy van az Állatvédelmi Törvény és Btk.. Van egy nagyon jól működő az állatok érdekeit is szolgáló rendőrség, de megáll a tudományuk, ha azonnal le akarják foglalni az állatokat. Nincs hely, ahova tenni tudják őket, , tehát a MÁTSZ véleménye szerint nagyon fontos és szükséges lenne egy államilag finanszírozott telep azonnali létrehozására, ahol a rendőrség által bűnjelként lefoglalt állatokat nem a civil lakosság által támogatott menhelyek, hanem ez a telep tartja, mindaddig míg a bűntető eljárás le nem zajlik, és a végleges elkobzást ki nem mondják. Mert csak ez után lehet ezeket az állatok már egészségesen örökbe adni. Amíg ezt nem teremti meg a magyar állam, addig nem beszélhetünk Magyarországon állatvédelemről. Vagy ezeket a kutyákat hagytuk volna a tűző napon a szűk ketrecekben elpusztulni, csak azért, mert nincs hova vinni őket?

Mivel tegnap késő éjjel azonnak kellett az elhelyezésről gondoskodni, és hivatásos befogókra volt szükség, így ideiglenesen 10 kutya az Illatos útra került. Az állatok elhelyezéséről  gondoskodunk, hogy más kutyákat ne kelljen helyhiány miatt elaltatni.  A lefoglalt állatok a következő helyeken találhatók meg azoknak, akiknek szívügyük a kutya, menjenek, és támogassák munkájukkal, adományukkal közvetlen a befogadókat: Szent Ferenc Állatotthon (Ócsa, Újerdő sor 33. T.:06203404274), tegnap az Illatos útra került kutyákat ma átszállítják:  Elek-Ágh állatotthonba, Tököl (T.:(24) 479-016) ide kerül a két anyakutya a kölykökkel, MEOE Gödöllői KKI-ba, és a többi elhelyezése is folyik.

A legnagyobb segítség most az, hogy aki tud, a menhelyeken lévő és örökbe fogadható kutyákból amennyiben felelősségteljesen tud gondoskodni róluk, fogadjon örökbe!

Újabb ügy indult….

 

Harcsás Márta

MÁTSZ

 

Információk:

info@ebugatta.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.