Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyermek-és állatbántalmazás

2005. október 03. 09:02
 
                       
 
Ma Magyarországon minden tizedik gyermeknek kell elszenvednie bántalmazást és minden ötödik nő, párkapcsolatában legalább egyszer, testi erőszakot szenved el. Ezzel párhuzamosan egyre több kegyetlen állatkínzásra derül fény.
 

„Az ember-és állatbántalmazás közti kapcsolat” címmel rendezett tudományos konferenciát május 26-án a Felelős Állatbarátok Egyesülete. A téma hazai feldolgozása egyedülálló, hiszen az összefüggéssel eddig csak az Amerikai Egyesület Államokban foglalkoztak. Ma Magyarországon minden tizedik gyermeknek kell elszenvednie bántalmazást és minden ötödik nő, párkapcsolatában legalább egyszer, testi erőszakot szenved el. Ezzel párhuzamosan egyre több kegyetlen állatkínzásra derül fény. A konferencia lehetőséget teremt az érintett szakembereknek (orvosoknak, állatorvosoknak, pszichológusoknak, jogalkotóknak, családsegítőknek és állatvédőknek) arra, hogy megismerkedjenek a bántalmazás különböző formáinak kapcsolatával, ezáltal közelebb kerüljenek e sajnálatos élethelyzetek megfelelő kezeléséhez.

Az a tény, hogy olyan társadalomban élünk, amely egyre inkább hajlamos az erőszakra, nem újdonság. Talán az sem meglepő, hogy az intézmények, amelyekről korábban azt gondoltuk, hogy biztonságot nyújtanak – otthon, iskola, munkahely – egyre gyakrabban jelennek meg, mint az erőszak színhelyei. Miközben az erőszakos cselekedetekkel kapcsolatos statisztikák kiugróan magasak, az emberek csak tűnődnek, hogy hová is tart ez a világ.

A családon belüli erőszak teljes skáláját tekintve, egyre több szakember számára válik nyilvánvalóvá, hogy a társállatok jelentős, bár gyakran elfelejtett tagjai a „család” mai fogalmának. Egy jóltartott társállat bizonyos esetekben hosszabb ideig élhet, mint amennyi ideig a gazdák házassága tart. Statisztikai adat, hogy több háztartásban él házi kedvenc, mint gyermek. Az Egyesült Államokban például több pénzt költenek évente állateledelre, mint bébiételre.

A különböző tudományterületeken dolgozó szakemberek azt vették észre, hogy az erőszak ciklusa gyakran az állatokkal szembeni erőszakkal kezdődik. Az állatokkal szemben elkövetett erőszak vitathatatlanul kapcsolódik a gyermekbántalmazáshoz és a családon belüli erőszakhoz. Bizonyítást nyert, hogy ezek az erőszakos tettek nem különállóak, hanem közös gyökerük, illetve motivációjuk van. Valószínű tehát, hogy egy sokkal összehangoltabb együttműködésre lenne szükség.

Az állatok ellen irányuló agresszív magatartás gyakran kényszerítő módszer, és korai jele lehet az erőszaknak, amely később kiterjedhet más áldozatokra is. Ezzel szemben az állatok segítségével történő beavatkozás olyan gyógyító környezetet hozhat létre, amelyben az áldozatok törődést és empátiát fejezhetnek ki, ezért a megelőző programokban javasolt részt venniük az állatvédelmi szakembereknek is, akik munkáját eddig külön szakterületnek tekintették, hiszen még nem volt ismert, hogy az állatbántalmazás szorosan hozzátartozik a családon belüli erőszak témaköréhez.

Jelenleg még folynak a vizsgálatok az állatbántalmazás és az erőszak egyéb formái közti összefüggés pontos meghatározására, azonban az eddigi eredmények alapján egyértelművé vált, hogy akik újszerű megoldást keresnek a családon belüli erőszak kezelésére és megelőzésére, figyelembe kell venniük azt az új megközelítést, amely szerint a házi kedvencek családtagok.

A május 26-i konferencia programját úgy állítottuk össze, hogy a hallgatóságnak a téma átfogó megismerésére legyen lehetősége. A hazai szakemberek előadásai mellett, az amerikai kutatások eredményét a téma legelismertebb szaktekintélye, Dr. Phil Arkow ismertette, aki a Latham Foundation Animal Abuse & Family Violence Prevention Project vezetője.

A Felelős Állatbarátok Egyesülete és a program társszervezői, - a TETRA-2002. Alapítvány és a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület- bíznak abban, hogy a konferenciával sikerült felhívni a figyelmet az ismertetett összefüggésre, ezáltal segíteni az érintett szakemberek munkáját, a probléma kezelését.

A rendezvény fővédnökei: Prof. Dr. Hunyady György dékán, ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar, valamint Prof. Dr. Tringer László egyetemi tanár, Semmelweiss Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Felelős Állatbarátok Egyesülete,
Tel.: 06-30/2862055
E-mail:info@hazikedvencek.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

kutyabuzi

(Unasz, 2012.11.27 18:58)

És egre több kutyabuzi van az országban akik számára fontosabb egy kutya mint az emberek.

gyerek

(Unasz, 2012.11.27 18:56)

És a kóborkutyák gyakran megharapják a gyerekeket, de azok csak magyar gyerekek.