Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az ember- és állatbántalmazás közti kapcsolatról rendezett konferenciát a múlt héten a Felelős Állatbarátok Egyesülete (FÁBE), ahol elhangzott: egy amerikai felmérés szerint azokban a családokban, ahol fizikai bántalmazás történt, ott az esetek 88 százalékában fordult elő már állatkínzás is.
"Ahol állatot bántanak, ott az ember is veszélyben van,
Ahol embert bántanak, ott az állat is veszélyben van."

(Dr. Phil Arkow, Latham Alapítvány)

Családtagnak tekintik, mégis bántják

Dr. Temesváry Kriszta, a FÁBE elnöke elmondta: Magyarországon több, mint 2 millió kutyát (és még több macskát) tartanak nyilván, és a felmérések alkalmával megkérdezettek több, mint 80 százaléka tekinti családtagnak állatát.

A FÁBE adatai szerint az elmúlt 20 évben megháromszorozódtak a kutyaharapásos esetek és az áldozatok nagy része kisgyermek. Ennek ellenére a megkérdezettek nagy része a gyermekek oktatását fontosnak, azonban a kutyák tanítását kevésbé tartotta fontosnak. A felmérések egyébként azt mutatják, hogy a kutyatámadások hátterében gyakran az áll, hogy a gyermekek véletlenül vagy szándékosan fájdalmat okoztak az állatnak - ez viszont megelőzhető lenne, ha a gyermekeket már kiskorban megfelelően oktatnák az állatokkal való helyes bánásmódra.

Minden hetedik szülő, minden ötödik nő…

Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület képviseletében elmondta, hogy ma Magyarországon minden 7. szülő veri a gyermekét és minden 5. nőt rendszeresen ver a férje vagy az élettársa. Nem csak a magyar, hanem a nemzetközi adatok is azt mutatják, hogy nincs olyan eset, hogy egy családban csak a nőt bántsák, hiszen az anya bántalmazása minden esetben erősen kihat a gyermekekre még akkor is, ha őket fizikailag nem bántalmazzák.

Az állatvédők tudják meg legelőször

A kisállatipar az USA-ban a 7. legnagyobb iparág; több pénzt költenek az amerikaiak kutyatápra, mint bébiételre. Számos állatvédő egyesület létezik, állatvédelmi jogot pedig már 53 egyetemen oktatnak. Tudományos kutatások folynak az állatbántalmazás és a családon belüli erőszak összefüggéseiről, de az állatkínzás és az idősek bántalmazása közötti kapcsolatot is vizsgálják.

Dr. Phil Arkow, az állatbántalmazás és a családon belüli erőszak megelőzésével foglalkozó, amerikai Latham Foundation munkatársa elmondta: a tengerentúlon gyakran az állatvédő szervezetek az elsők, akik értesülnek a családon belüli erőszakról, hiszen a leggyakoribb bejelentők a szomszédok, akik sokkal gyakrabban tesznek bejelentést állatok bántalmazása miatt, mint nők vagy gyermekek bántalmazása esetén (!). Ezért az állatvédőknek nagyon oda kell figyelniük az ilyen esetek felderítésekor, hiszen elképzelhető, hogy az állatbántalmazás egyben a családon belüli erőszakot is jelzi. Előfordul, hogy az erőszakos férj, élettárs az állaton is kitölti haragját, de akár az is, hogy a bántalmazott gyermek úgy adja ki elfojtott dühét, hogy a háziállatot bántja.
Az amerikai jelentések szerint nagyon korán, már 6 éves korban is elkezdhet egy gyermek állatot kínozni. Érdekes megfigyelés, hogy a bántalmazott kisfiúk nagy részéből lesz felnőtt korában bántalmazó, a bántalmazott kislányok nagy részéből pedig felnőtt korában bántalmazott nő lesz.

Érdekesség, hogy a felmérések szerint az olyan családok, ahol valamilyen jellegű bántalmazás folyik, pont ugyanolyan gyakran viszik állatorvoshoz állataikat, mint az erőszakmentes családok.

Kutyatámadások és családon belüli erőszak

Dr. Arkow előadásából kiderült, hogy Amerikában a szándékos állatbántalmazást elkövetők 94 százaléka férfi, azonban az olyan, állatkínzásnak minősülő esetek elkövetése, amikor rengeteg állatot gyűjtenek, zsúfolnak össze, inkább a nőkre jellemző (68 százalék). A szándékos állatbántalmazást elkövetők 31 százaléka 18 év alatti fiú. Az összes állatbántalmazásos eset vizsgálatakor az is kiderült, hogy az elkövetők családjainak 21 százalékában volt már családon belüli erőszak.

Egy másik tanulmányból kiderült, hogy azoknak a családoknak a 60 százalékában, ahol gyermekbántalmazást követtek el, állatot is bántalmaztak már. Ahol fizikai volt a bántalmazás formája, ott az esetek 88 százalékában fordult elő már állatkínzás is. Érdekes módon megfigyelték azt is, hogy ezekben a családokban tizenegyszer több volt a kutyaharapások száma, vagyis a kutyatámadások nagy része is visszavezethető a családon belüli erőszakhoz.

Általános jelenség az is, amikor egy bántalmazott nő nem meri elhagyni az őt bántalmazó férfit, mert fél hátrahagyni kedvenc állatát, esetleg a férfi eleve azzal zsarolja őt, hogy ha elhagyja, az állaton fog bosszút állni.

Előbb állatkínzó, később sorozatgyilkos

A gyermekkori kegyetlenkedések fölött a szülők és a pedagógusok is hajlamosak elsiklani, hiszen "ilyenek a fiúk". Azonban – mint arra Dr. Arkow kitért – a sorozatgyilkosságok és az állatbántalmazások elkövetése között van kapcsolat; több tanulmány foglalkozik azzal, hogy a sorozatgyilkosok nagy része gyermekkorában kegyetlenkedett állatokkal.

Az egyik leghíresebb sorozatgyilkos, Jeffrey Dahmer, aki 17 embert megölt, kitömött, belső szerveiket pedig megette, szintén állatokon gyakorolt gyermekkorában. A szomszédok évtizedeken keresztül megőrizték azokat a fényképeket, amiken a kerítésre feltűzött, kitömött állatok láthatók, de csak akkor vették elő őket, amikor már sorozatgyilkosként hírhedtté vált az elkövető. Elképzelhető, hogy ha gyermekkorában nem nézik el neki ezt a "hobbit", akkor nem vált volna gyilkos belőle.

Egy másik, 1999-es dél-afrikai felmérés 117 agresszív fegyencet tanulmányozott. A fegyencek 63 százaléka bántalmazott gyermekkorában állatokat, 38 százalékuk utálta az állatokat, 29 százalékuk pedig tanúja volt, ahogy a családjában bántalmazták az állatokat. 67százalékuk vadászott vagy csapdázott állatokat gyermekkorában. 16 százalékukat támadta meg valamilyen állat gyerekként, 41 százalékuk pedig gyermekkorában félt az állatoktól.

Programok, terápiás módszerek

Annak érdekében, hogy már a 6-10 éves korosztályt is a felelős állatartásra és az állatokkal való humánus bánásmódra neveljék, a FÁBE és a Rex Kutyaotthon Alapítvány oktatóprogramot készített, melynek segítségével a gyermekek jól érthető, játékos módon sajátíthatják el az ezzel kapcsolatos ismereteket.

Dél-Afrikában az úgynevezett Nemzeti Állatvédő Tanterv keretében fiatalkorú elkövetőkkel foglalkoznak terápiás állatok segítségével.

Amerikában a fentiek miatt olyan program is indult már (Safe Haven), melynek keretében a bántalmazott családtag állatairól is gondoskodnak annak érdekében, hogy az erőszak elszenvedője ott merje hagyni az erőszakoskodó személyt és ne tarthassák sakkban azzal, hogy ha elmegy, akkor állatán, állatain fognak bosszút állni.

(forrás: Zöld Magazin)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

9600 sárvár hunyadi u 16

(szakos mária beatrix, 2014.05.15 20:29)

Szolnok Vörösmező út 22

(Darvas Ildikó , 2010.10.17 08:38)

Köszöntöm Önöket!
A tegnapi napon el pusztult közel 50kg 1éves Dog Canario
kan kutyánk.Mely kertszomszédom hatalmas mennyiségű mérgezésének lett a következménye!
A rendőrség nyomozása során sem kínzás,rongálás illetve bűnelkövetés nem történt.Azaz a szomszéd a saját nyitott portáján,nyitott helyiségben mérget rakhat ki!
Állatok madarak,stb veszélyben! mindent lehet,még arra sem kötelezik,hogy tüntesse el.
Segítségüket szeretném kérni.
Tisztelettel:D.I.

Re: Szolnok Vörösmező út 22

(Sz. Andrea, 2014.05.15 14:49)

Részvétem! :/ Én szanaszét verném azt a szemétláda tetvet,ha ilyet tett volna a kutyámmal! Ez Magyarország és a silány állatvédelmi törvényeink!