Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ismét egy újságban találtam ezt a cikket.Úgy gondolom, elég igazságtalan a sors a magyarokkal. Dél-Afrikában is van állatrendőrség, de itt Magyarországon teljességel képtelenség?

 

"...Ami azonban biztos: itt vannak (Magyarországon-a szerk.), hol egymagukban, hol 101-en, hol pedig milliónyian. Mint Magyarországon. Némelyikük-tettei vagy szereplései okán-híres lesz, legtöbbjük azonban megmarad a család kedvencének. Vagy- ahogyan mondani szokták- felneveli őket az utca. Ha felneveli. Merthogy ilyen is akad. Meg olyan is, amelyik embertől szenved, mígnem akad egy gondoskodó kéz az ütlegelő helyett. Na és ha igazat állít a rajzfilm címe- Minden kutya a mennybe jut-, vajon merre tartanak kínzóik?" -így kezdődött a cikk ami felhívta a figyelmemet A címlapon. Rögtön belelapoztam az újságba, ahol egy olyan kérdésre kaptam választ ami régóta foglalkoztatott: Miért nincsen állatrendőrség Magyarországon?

"Élet.halál harc

 

Törvény van, csak épp törvénykezés nincs. Nagyjából így irható le az állatok védelméről szóló szabályozás, aminek egyes passzusaihoz mindmáig nem sikerült végre hajtási rendeletet csatolni. A jogi eunuch kapcsán beszélgettünk Molnár Tamásné állatmentővel.

Az Alpha Segítő Kéz Állatkórházi Alapítvány egyik menhelyén találkoztunk Molnárnéval, a szervezet titkárával, aki meg is kér: inkább Zazsának szólítsam. Zsazsa ma is hajnalban kelt, és csak úgy kapkodja a levegőt; egy labradort várnak a telepen, akit olyan régen tartottak láncra verve, hogy a vasnyakörv belenőtt a bőrébe. A szörnyűséget hallva azt kérdezem tőle: hogyhogy Magyarországon nincs állatrendőrség?

Mert nincs meg hozzá a végrehajtási rendelet- hangzik a tárgyilagos válasz.

A törvény ugyanis lehetővé teszi ilyen müködését, de amig hiányzik a pont az i-ről, egy szervezet sem tud szerződést kötni az önkormányzatokkal. Marad tehát a kötelező kör: írásban jelezni az állatkínzást a jegyzőnél, akinek harminc napja van cselekedni. Az állatnak meg talán órái, amíg ki nem szenved. Pedig, hogy jobb sorsra érdemesek, mi sem mutatja jobban, minthogy a rendőrség olykor innen választ kábítószer-kereső kutyákat, némelyikükből pedig vakvezető lesz.

Ma Magyarországon-hozzávetőlegesen- másfél millió kutya bolyong gazdátlanul vagy vár új otthonra a menhelyen. Zsazsa szerint ezek jelentős részét ki lehetne képezni hasonló feladatokra. Szükség is volna rá, hiszen évente alig több, mint tíz vakvezetőt bocsátanak ki az iskolák, míg ugyanennyi idő alatt hatezer felnőtt veszti el látását. Most úgy tűnik, lassan sikerül egy asztalhoz ülniük a kiképző szervezeteknek, a nemlátóknak,az állatvédőknek és az állatorvosoknak-részben Zsazsáéknak hála. Közben megérkezik a labrador. Rosszul fest, de az állatmentők már megszokták az ilyen látványt. Azt mondják, ehhez nem gyomor kell, csak az évek. Azok megkeményítik az embert. Zsazsát is, aki súlyos beteg, de nem érdekli; minden megmentett élettől jobban lesz."

 

Ez volt a cikk. Nagyon jó lenne már egy állatrendőrség. Sajnos sok embert ez hidegen hagy, főleg azokat akiknek ez rossz lenne...

 

Kép Kép Kép Kép Kép